Операторски Технологии

Qualcomm и Nokia със знакова 5G сделка

Иван Гайдаров

Qualcomm направи голяма крачка към реализацията на своите 5G RAN амбиции, сключвайки сделка за доставка на чипсети за новите малки клетки за вътрешно разполагане на Nokia, които трябва да се появят през 2021 г.

Доставчикът ще използва чипсетите FSM100xx 5G RAN на Qualcomm в предстоящото си портфолио от устройства, наречени Smart Nodes, които според него ще отговорят на нуждите от домашно и корпоративно покритие "без сложността и цената на макроразгръщането". Очаква се комплектите да се появят на пазара през Q1 2021.

Nokia е първият от трите големите доставчика на 5G оборудване, който се обръща към тази платформа. Тя беше представена през 2018 г. и внедрена от редица по-малки играчи, включително Airspan Networks, Altiostar, Baicells Technologies, Corning, Sercomm и Samsung.

Пунит Сети, старши директор на Qualcomm за управление на продукти, коментира пред Mobile World Live, че сделката е "голям крайъгълен камък" за стремежиет на компанията към 5G RAN, "защото това е първият ни основен продукт с 6GHz съвместимост". Той подчертава инерцията на Qualcomm на пазара на 5G инфраструктура, което е "голяма възможност" за компанията".

През септември президентът на Qualcomm Кристиано Амон заяви, че компанията търси инфраструктурни възможности около отворения RAN.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X