Операторски Технологии

Qualcomm с ново портфолио, насочено към RAN пазара

Иван Гайдаров

Американският гигант Qualcomm представи ново портфолио от чипове, насочени към пазара на 5G RAN. Представянето беше част от Qualcomm 5G Summit, а от компанията описват новата си гама като "пълно портфолио от 5G инфраструктурни полупроводникови платформи, предназначени за широки сценарии за внедряване, вариращи от макро базови станции с масивен MIMO до микро базови станции с компактен дизайн, за да се ускори преходът на клетъчната екосистема към виртуализиран и оперативно съвместим RAN".

Това е амбициозен ход към пазар, който преди това не е бил свързван с Qualcomm. Портфолиото представя три платформи - радио единица, дистрибутирана единица и дистрибутирана радио единица. Мотивацията за този ход на доставчика най-вероятно е ентусиазмът, демонстриран в САЩ, по отношение на vRAN, OpenRAN и др., както и желанието за противостоене на китайските телекомуникационни доставчици.

"Нашият 5G опит и глобалното технологично лидерство позиционират уникално Qualcomm Technologies да предоставят цялостна хоризонтална инфраструктурна платформа, която да позволи разгръщането на иновативни, високоефективни, виртуализирани и модулни 5G мрежи", обяснява Кристиано Амон, президент на Qualcomm, и добавя: "Ние работим в тясно сътрудничество с мобилните оператори, доставчиците на мрежово оборудване, органите по стандартизация и други ключови заинтересовани страни, за да направим внедряването на тези мрежи реалност."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X