Операторски Технологии

Forrester предвижда хаос в IoT мрежите през 2021 г.

Иван Гайдаров

Големият брой възможности за свързване, налични за IoT мрежите, ще създаде хаос през следващата година, сочат последните прогнози на Forrester Research.

Тъй като няма общовалидна опция за свързване, която да отговаря на изискванията на всеки един случай на използване на IoT, компаниите трябва да се ориентират в пейзаж, който включва персонализирани опции с ниска мощност като Zigbee, нелицензирани стандарти като Bluetooth, публични и частни разновидности на 5G, Wi-Fi и дори сателитна връзка, за да реализират различни внедрявания.

Според анализаторите през 2021 г. ще станем свидетели на забавяне на скоростта на приемане на 5G и Wi-Fi в резултат на сегментиран пазар на IoT свързаност, а част от инвестициите ще бъдат пренасочени към сателитни и други опции с ниска мощност, които ще генерират 20% по-голям интерес през следващата година.

В голямата си част това пренасочване ще бъде катализирано от пазара на здравни услуги, тъй като разпространението на COVID-19 предизвика значително увеличение на инвестициите в дигитални здравни технологии и телемедицина, смятат анализаторите. Носимите и дистанционни сензори за оценка на здравето на пациентите ще бъдат основна технологична ниша, благодарение на пандемията. Потребителският интерес към тях нараства благодарение на фактора удобство, а застрахователният бизнес от своя страна приветства възможността да придобие допълнителни данни за своите клиенти и тяхното здравословно състоябние.

В същото време, докато общото използване на офис площи изглежда ще удари историческо дъно, компаниите, които все пак планират в един момент да се върнат в офисите си, ще използват множество IoT приложения, за да гарантират безопасността на служителите си и да подобрят тяхната ефективност. Forrester посочва като основни случаи на употреба на IoT технологии по отношение на интелигентното осветление, мониторинга на околната среда и сензорното наблюдение на дейности.

Не на последно място, 2021 ще бъде годината, в която свързаните устройства ще навлязат много по-сериозно в индустриална употреба.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X