Операторски Технологии

Vodafone залага на OpenRAN

Иван Гайдаров

Въпреки че технологиите на Huawei представляват малка част от цялостната RAN инфраструктура на Vodafone във Великобритания, телекомът обяви, че ще използва задължението, наложено от правителството, за замяна на това оборудване до 2028 г., за да извърши стратегическа трансформация на мрежата си. Компанията пое ангажимента да използва технологията OpenRAN в 35% от своите системи, което е и най-значимият ангажимент към развитието на този стандарт.

Vodafone планира до крайния срок, даден от властите, да включи около 2600 обекта в извънградските райони на Уелс и югозападната част на Англия в OpenRAN, като процесът ще стартира през 2022 г. Това решение може да позиционира OpenRAN технологията като основен източник на разнообразие по отношение на доставчиците, след като Huawei стана обект на мащабна негативна кампания от страна на САЩ, което позиционирa Ericsson и Nokia като основни играчи на пазара на телекомуникации.

Иначе основните притеснения в посока OpenRAN идват от това дали подобен подход би покрил преимуществата, които в момента дават традиционните затворени, патентовани решения на големите доставчици. От Vodafone обаче изглежда вече са убедени, че OpenRAN може да отговори на нуждите на извънградските райони, въпреки че надали ще заложат в момента на тази технология, когато става дума за градско използване с голям капацитет.

Засега не е ясно кои ще са партньорите на Vodafone в тази инициатива, но от телекома са категорични, че вече са се ангажирали с научноизследователската и развойна дейност в сферата на OpenRAN и виждат технологията като важна част от развитието на своята мрежа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X