Операторски Технологии

Нов алианс на водещи телекоми ще прави Европа лидер в Open Ran

Иван Гайдаров

Vodafone, Telefónica, Orange и Deutsche Telekom подписаха Меморандум за разбирателство, ангажирайки се да си сътрудничат за развитието на OpenRAN технологията. Те публикуваха съвместно изявление, призоваващо националните правителства и Европейската комисия да фокусират инвестициите, така че европейските компании да могат да предлагат продукти и софтуер на Open RAN пазара.

Оливие Саймън, SVP в Radio Networks Orange, коментира пред TMN, че целта на инициативата е да се изяснят намеренията на операторите по отношение на стимулирането на екосистемата на Open RAN, особено в Европа. По думите му Меморандумът за разбирателство съдържа ясен ангажимент от всички подписали се да признаят Open RAN като основна технология. Операторите ще определят и пътни карти за приемане на Open RAN, а също така се ангажират да продължат да допринасят към идеите на съществуващи организации като O-RAN ALLIANCE и Telecom Infra Project.

"Сратегически европейските оператори биха могли да се възползват от близостта до разработчиците на Open RAN мрежов хардуер и софтуер. Досега компаниите от САЩ и Япония имаха водещата роля в това отношение. В момента смятаме, че се нуждаем от повече сила в Европа и този Меморандум за разбирателство е инструмент за ускоряване на развитието на тази екосистема", категоричен е той.

Операторите искат от властите да насочат финансирането за научноизследователска и развойна дейност към подкрепа на лаборатории и тестови центрове, работещи върху Open RAN, които биха позволили на европейските компании да тестват и разработват софтуерни и хардуерни елементи. Според организаторите на новия алианс това може да означава възможности за растеж на нови, по-малки компании на континента.

Йохан Уибърг, главен изпълнителен директор на Vodafone, от своя страна коментира: "Ние се стремим да отворим лаборатории за научноизследователска и развойна дейност за нови, по-малки доставчици, които да разработват свои продукти. Но за да направим това, се нуждаем от подкрепяща инвестиционна среда и политическа поддръжка и призоваваме европейските правителства да се присъединят към нас при създаването на европейска Open RAN система."

Европейският Open RAN сектор

И към днешна дата в Европа не липсват компании, работещи в сферата на Open RAN. Nokia и Ericsson са сред първите членове на O-RAN Alliance. Компанията Benetel пък разработва съвместими с O-RAN радио единици, докато производителят на чипове Picocom, базиран в Обединеното кралство, въпреки че е китайска собственост, е насочен към O-RAN съвместими чип решения.

Въпреки това няма съмнение, че компаниите със седалище в САЩ като Altiostar, Mavenir и Parallel Wireless към момента държат лидерската позиция в софтуера vRAN, докато в хардуерната част парада водят южнокорейски, тайвански и японски производители, с някои изключения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X