Операторски Технологии

Кой е следващият голям 5G пазар?

Иван Гайдаров

Източна Азия продължава да доминира на световния 5G потребителски пазар. Първият, който стартира - този в Южна Корея - е с най-високо ниво на приемане на новата мрежа с близо 20% от връзките в страната. Китай от своя страна е водеща държава в обема на връзките с повече от 200 милиона връзки. В същото време, въпреки че японските оператори не стартираха до март 2020 г., към днешна дата отчитат впечатляващи темпове на растеж през всяко тримесечие.

Като цяло тези три пазара представляват повече от 90% от глобалните 5G връзки и продължават да се разрастват.

Готов ли е някой да ги настигне?

Защо азиатския регионът демонстрира толкова впечатляващ старт?Всички изброени пазари от региона имат значителна адресируема клиентска база. Китай, с огромното си население, се откроява, но това далеч не изчерпва причините.

Операторите в Източна Азия се възползват от най-новите мобилни технологии, извеждайки от експлоатация 2G и 3G мрежите си, за да концентрират ресурсите си в 4G и 5G мрежи. Подобна тенденция се забелязва и в Северна Америка, но европейските доставчици продължават да работят както с 2G, така и с 3G мрежи, едновременно с 4G и 5G.

Друг ключов фактор е количеството на потребителите, които са готови да възприемат най-новите мобилни технологии. Изследванията на GSMA Intelligence показват, че повече от половината потребители както в Китай, така и в Южна Корея са заявили, че планират да преминат към 5G още през 2019 г. В рамките на 2020 г. тази цифра нараства и на двата пазара. 2/3 от потребителите в Китай планират преминаване към 5G, ако още не са го направили.

За сравнение, едва 38 на сто от потребителите в САЩ имат подобно намерение, а интересът в Европа е още по-нисък. В интерес на истината, всеки от изследваните европейски пазари бележи ръст на приемането на 5G между 2019 и 2020 г., но последните изследвания сочат, че около 3/4 от потребителите във Франция и Германия нямат интерес от надграждане своите услуги.

САЩ ли са наред?

САЩ са най-големият 5G пазар извън Източна Азия. Основните оператори в страната бързо пуснаха услуги от ново поколение, но започнаха в малък мащаб, предимно в подбрани, гъсто населени градски зони. Сега американските доставчици предприемат следващата стъпка.

Premium Unlimited плановете на Verizon например привличат нови клиенти към 5G мрежата на доставчика с различни предложения, включително Disney Plus, Apple Music и облачно съхранение, заедно с неограничена свързаност. В същото време операторът планира да удвои броя на 5G mmWave клетките си, като разшири покритието си и уплътни съществуващите зони.

AT&T също е оптимист за бъдещето си на 5G пазара и въпреки че тепърва ще обяви каквито и да било потребителски планове, операторът очаква растеж, сравним с този при навлизането на 4G на сходния етап на зрялост на технологията.

Сливането на T-Mobile US и Sprint даде на оператора най-широкото покритие в страната заедно с втората по големина клиентска база, така че и тук има сериозен потенциал за разширяване на 5G инфраструктурата.

Подобренията в мрежата, включително оптимизацията на 4G и надстройката до 5G, вече водят до големи разлики. Според данните на Ookla, между юли 2020 г. и януари 2021 г. средните скорости са се увеличили с около 50% за трите основни оператора. С рекорден търг за спектра, който вече е завършен и предлага на пазара толкова необходимия среднолентов обхват, 5G е готова да бъде основна технология в САЩ през 2021 г.

Готови ли са европейските доставчици за предизвикателството?

Въпреки че стартираха по-късно с ранните внедрявания в сравнение с Южна Корея и САЩ, в Европа 5G вече се предлага на много пазари, включително Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство, от първата половина на 2019 г. В по-голямата си част обаче тези стартирания не бяха последвани със значително разширяване и основните пазари, включително Франция, изобщо не пуснаха 5G услуги до втората част на 2020 г.

Пандемията Covid-19 очевидно също оказава влияние. Икономическите последствия намалиха значително склонността на потребителите да инвестират в надграждане на услугите, които ползват.

Но това може да се промени. След вълната от стартирания на 5G през 2020 г., почти половината от 5G мрежите в света са базирани в Европа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X