Операторски Технологии

ЕС обмисля създаването на собствена фабрика за 5G чипове

Иван Гайдаров

Проект на Европейския съюз за стимулиране на производството на полупроводници, използвани в изграждането на 5G системи, преминава в следваща фаза. В нея ще се оценява жизнеспособността на идеята за изграждането на фабрика, способна да произвежда иновативните чипове с подкрепата на някои от най-добрите световни производители.

Позовавайки се на говорител на френското министерство на финансите, Bloomberg съобщава, че съоръжението може да бъде подкрепено или от Samsung, или от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), въпреки че плановете не са финализирани.

Първоначално, целта на фабриката ще бъде да създава чипове с под 10 nm процес, а крайната - подстигане на 2 nm процес. Те трябва да бъдат използвани е специфични случаи, включително изчисления с висока мощност, 5G и автомобилни технологии.

Повишаването на способността на Европа да произвежда собствени чипове е основен фокус на проект, включващ 17 държави от Европейския съюз, включително Франция, Германия и Испания. Той е подкрепен от Европейската комисия, която също обмисля подобни инициативи. Алиансът беше представен през декември 2020 г. и има за цел да увеличи драстично 10-процентния европейски дял в 440 милиардната полупроводникова индустрия. Членовете на групата ще координират националните си програми за научноизследователска дейност в области, за които се смята, че имат висок растеж.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X