Операторски Технологии

Nokia ще си партнира с Google, AWS и Microsoft за създаване на 5G продукти

Иван Гайдаров

Nokia ще си партнира с едни от най-големите технологични компании за разработката на 5G Open RAN и облачни продукти, както и на такива за частни мрежи. За целта доставчикът е сключил отделни договори с Google Cloud, Amazon Web Services (AWS) и Microsoft.

В поредица от изявления, обявяващи сделките, президентът на Nokia за мобилните мрежи, Томи Уито, отбелязва, че "отвореното сътрудничество е от ключово значение за разработването на нови и иновативни случаи на употреба на 5G с висока добавена стойност". По думите му компанията "изгражда екосистема от публични партньори в облака, която в крайна сметка ще подкрепи нашите клиенти и ще им помогне да реализират успешни 5G проекти".

Договорът с AWS включва анализ на това как продуктите на Nokia, свързани с периферията, облака и Open RAN, могат да бъдат интегрирани с облачна инфраструктура за ускоряване на внедряването на 5G.

След тестовете Nokia и AWS ще изградят доказателство за концепция за end-to-end продукт, който може да се използва за реално внедряване.

Сделката с Google Cloud включва споразумение, насочено към 5G основни и периферни продукти, подписано през януари, разширявайки го до съвместното разработване на Open RAN и облачни продукти.

Споразумението на Nokia с Microsoft включва комбиниране на изчислителни, облачни и Open RAN продукти на финландския доставчик с платформата на технологичния гигант Azure Private Edge Zone за разработване на 4G и 5G частни мрежи за предприятия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X