Операторски Технологии

Отварянето на 6GHz спектърa ще стимулира развитието на 5G мрежите

Иван Гайдаров

Индустриалната асоциация GSMA призова правителствата да отворят достатъчно честотна лента от 6GHz спектър за лицензиране на 5G, предупреждавайки, че ако това не бъде направено, ще се попречи на бъдещото развитие на технологията на глобално ниво. Асоциацията подчертава пълната скорост и възможностите, които могат да достигнат мрежите от следващо поколение, ако разчитата на среднолентовия спектър от 6GHz, допълвайки, че властите трябва да предоставят поне диапазон от 6425 MHz до 7125 MHz за лицензирани 5G мрежи.

В изявление си GSMA описва честотната лента от 6GHz като съществена за операторите за осигуряване на "подобрена свързаност на достъпни цени", а също и за развитието на интелигентни градове, транспорт и фабрики чрез отключване на скоростите на пренос на данни и капацитета на 5G. Организацията също така цитира оценки на Coleago Consulting, според които 5G мрежите ще се нуждаят от 2GHz среднолентов спектър през следващото десетилетие, за да реализират пълния си потенциал.

Главният регулаторен директор на GSMA Джон Джусти коментира, че 5G "има потенциал да увеличи световния БВП с 2,2 трилиона долара", но добавя, че има "явна заплаха за този растеж, ако не бъде предоставен достатъчен спектър от 6GHz".

Призивът на асоциацията идва в момент, в който така или иначе много държави имат някакви политики в тази посока, макар и много различни. Китай например планира да използва пълните 1200MHz, налични в честотната лента, докато Европа разглежда само горната ѝ част. САЩ и по-голямата част от Латинска Америка проучват употреби за Wi-Fi и други нелицензирани технологии.

От GSMA смятат още, че властите трябва също така да защитят услугите за пренос на данни и, в зависимост от нуждите на различните страни, да отворят частта от 5925MHz до 6425MHz, където да важат технологично неутрални правила.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X