Операторски Технологии

6G на хоризонта

Иван Гайдаров

Последните седмици донесоха съобщения за сделки с облачни платформи, оператори, внедряващи нови случаи на използване на 5G, новини, свързани с 6G, както и такива за актуализации и внедряване на нови технологии в частни мрежи. На този фон от mobileworldlive.com избират темата за 6G и ролята, която технологията може да има за дигиталното здравеопазване, като фокус на месечния си анализ.

6G: Часовникът тиктака ли?

Напоследък в телекомуникационната индустрия се наблюдава нарастващ шум около 6G - технология, наричана още "отвъд 5G."

Независимо дали става дума за стартирането на инициативата Next G Alliance през Q4 на 2020 или за това, което Китай твърди, че е първият съвместим с "отвъд 5G" технологията сателит, 6G очевидно е на радара на индустрията. Заявки като тази на Китай например, които твърдят, че местните компании представляват около 35% от свързаните с 6G заявки за патенти и създаването на група за визия в ITU-R, която да дефинира ключовите възможности на 6G, се превърнаха във важни фактори, принудили индустрията да започне да разкрива някои свои планове за бъдещето.

Какво може да сте пропуснали?

САЩ и Япония обединиха усилията си, за да инвестират 4,5 милиарда долара в научноизследователска и развойна дейност, тестване и внедряване на защитени мрежи за следващото поколение комуникации.
Германското правителство е определило до 700 милиона евро за изследвания, свързани с 6G, до 2025 г. Първоначалната инвестиция от 200 милиона евро ще бъде вложена за създаване на изследователски центрове, които ще работят за подготовка на следващото поколение комуникационна инфраструктура чрез координиране на дейности с други международни организации.

На глобалната си конференция за анализатори Huawei обяви плановете си да пусне 6G оборудване през 2030 г. Според съобщенията Huawei планира също така да пусне два тестови сателита през юли, за да изследва технологията. В същото време Next G alliance обяви сформирането на работни групи и стартирането на техническа програма, посветена на 6G. Националната работна група за 6G пътна карта, създадена от организацията, е ключова група, която ще разглежда жизнения цикъл на технологията и възможностите за нейната комерсиализация.

И какво от това?

С оглед на това, че според последните данни 5G връзките представляват едва 4,21% от глобалните връзки към края на Q1 2021 г., новините и инициативи в сферата на 6G карат много хора да се замислят дали сега е точното време фокусът на индустрията да се раздвоява по подобен начин. Още повече, че търговските мобилни 5G мрежи, които видяха бял свят през 2019 г., трябва да изминат дълъг път, за да постигнат пълния си потенциал.

Но в същото време е ясно, че индустрията трябва да започне с дефинирането на 6G пътната карта в краткосрочен план. Някои биха могли да контрират, че технологията все още е в много ранен етап на развитие, а и всяко отместване на фокуса ще наруши растежа на 5G. Тъй като обаче 6G се очаква да бъде внедрена в търговската мрежа до 2030 г., то именно сега трябва да се започне с планирането. Това включва дискусии относно изискванията за спектъра, определяне на стандарти и т.н. Освен това обаче акцент трябва да бъде поставен и на търсенето на начини за интегриране на потенциални 6G иновации в 5G мрежите.

Дигиталното здравеопазване: колко далеч от реалността и каква е ролята на операторите?

Последните изследвания сочат, че глобалният пазар на цифрово здравеопазване се очаква да нарасне с CAGR от 25% между 2019 и 2025 г. Приемането на цифрови практики в здравеопазването - телездравеопазване, устройства за дистанционно наблюдение - започна преди години, но Covid-19 (коронавирус) ускори дигиталната трансформация на здравния сектор, като предложи съвсем нови предизвикателства пред конвенционалните системи.

Операторите бързо реагираха на новите нужда на цифровото здравеопазване чрез партньорства, сливания и придобивания. Примери за подобни има много:

- AT&T и Cherish Health изградиха партньорство, за да помогнат за наблюдението на пациентите с Covid-19. Носимо биосензорно устройство от Cherish Health, способно да наблюдава нивата на кислород, температурата и сърдечната честота на пациента, се захранва от мрежата First Net, изградена от AT&T.

- LifeLabs в екип с Telus Health предлага на клиентите си MyCareCompass виртуални консултации чрез приложението Babylon от Telus Health.

- T-Mobile US и Zyter си сътрудничат, за да направят виртуалното здравеопазване достъпно за повече хора. Zyter ще използва мрежовия отпечатък на T-Mobile, за да скъси разстоянието между пациентите и здравните специалисти.

- Airtel India се присъедини към Apollo 24/7, за да предложи на клиентите на своята програма Airtel Thanks награди на клиентите под формата на виртуални здравни услуги.

И какво от това?

Възможностите за цифрово здравеопазване са на радара на операторите от доста време. Преди години индустрията започна с устройства за мониторинг на глюкоза и кръвно налягане с активиран M2M, където впоследствие данните могат да бъдат достъпни от здравни специалисти в облачна платформа. През 2020 г. напрежението, упражнено от пандемията върху здравната инфраструктура, и необходимостта от социална изолация дадоха тласък на цифровите решения в здравеопазването, включително онлайн консултации и виртуални платформи за медицински грижи и доставка на лекарства.

Какво е ролята на мобилните оператори?

Проучване на GSMA Intelligence сред операторите през 2020 г. установява, че здравеопазването е сред основните вертикали, които се счита, че ще увеличат приходите от свързаност в ерата на 5G.

Предвидените случаи на употреба, включително дистанционна хирургия, все още са в процес на разработка, но наличието на 5G в 59 страни постави дългоочакваните цифрови здравни инициативи на бързата лента към успеха. Разчитайки на подобни партньорства, операторите са на път да играят ключова роля в дигиталната трансформация на здравеопазването.

Секторът предлага множество възможности за операторите, включително свързаност, внедряване на частни мрежи, облачно съхранение, анализ на данни, разработване на виртуални платформи, отдалечен скрининг и диагностика.

Не би било преждевременно да се каже, че цифровото здравеопазване се приближава все по-близо до реалността и че операторите вече започват да оформят своето пространство в новата екосистема. Telus Health дава добър пример в това отношение, тъй като през първото тримесечие на 2021 г. здравните услуги представляват приблизително 3,5% от общите приходи на компанията.


6G на хоризонта

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X