Мобилни Мрежи

Ericsson губи позиции на китайския 5G пазар

Иван Гайдаров

Ericsson предупреди, че е изправена пред огромен риск от загуба на пазарен дял в Китай и посочи като основна причина за това решението на Швеция да изключи доставчиците Huawei и ZTE от вътрешния си 5G пазар и изграждането на новата мрежа в страната. Компанията отново се фокусира върху този въпрос в актуализирания си проспект за инвеститорите, свързан с нова емисия на необезпечени облигации на стойност 500 милиона евро.

В своето изявление Ericsson отново изразява загриженост, която присъстваше и във финансовия отчет за четвъртото тримесечие на 2020 г. В него доставчикът заключава, че решението на шведския регулаторен орган (PTS) да изключи китайските продукти от местните мрежи може да повлияе неблагоприятно на икономическите интереси на нацията и нейните индустрии, включително тези на Ericsson, като се отбелязва, че решението създава рискове за отмъщение от страна на Пекин.

"Ericsson участва в различни текущи тръжни процеси в Китай, но крайният резултат остава несигурен и настоящата оценка на компанията ни е, че рискът от негативно развитие се е увеличил многократно, което ще доведе до значително по-нисък пазарен дял за нас от настоящия", обясняват от доставчика.

Ericsson твърди също така, че геополитическата ситуация може да има последици за цялата индустрия, с "повишена вероятност" за последващо разделение на глобалните вериги за създаване на стойност и глобалните стандарти за мобилни телекомуникации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X