Операторски Технологии

Nokia дава изкуствен интелект на 5G мрежовата инфраструктура

Иван Гайдаров

Nokia обяви значително намаляване на времето, необходимо на компанията за добавяне на AI-възможности към мобилните мрежи, след като вече е обособила набор от случаи на употреба, които да се предоставят като услуга в публичния облак на Microsoft Azure.

Доставчикът заяви, че този ход позволява да се добави изкуствен интелект девет пъти по-бързо в публична инфраструктура, отколкото в частна. В същото време от Nokia очакват AI-възможностите да бъдат много търсени в близко бъдеще, тъй като операторите гледат на автоматизацията на управлението на 5G мрежите като задължително условие за развитието им и достигането на максималните ползи от тях. Скандинавският доставчик претендира също така, че е извършил първото в света внедряване на множество случаи на използване на AI, достъпни през публичен облак.

Защитата на данните, сигурността и глобалните регулации са ключови фактори за мрежовите оператори, когато използват AI, заявяват от Nokia, подчертавайки, че тяхната рамка за сигурност съчетава нивата на защита на частния облак със скоростта на публичния.

От компанията посочват австралийския мобилен оператор TPG Telecom като първото комерсиално приложение на Nokia AVA AI в публичен облак. Имплементацията минава през локални системи на Microsoft Azure. Деклан О'Рурк, ръководител по инженерното оборудване на оператора, обяснява, че използва главно настройката за "прогнозиране и справяне с проблеми, преди те да възникнат".

Рик Лиевано, главен технически директор по телекомуникации, медии и комуникации в Microsoft, от своя страна коментира, че Nokia предоставя на Azure "голям набор от случаи на използване на AI". Той вижда сътрудничеството като доказателство, че "публичните облаци са готови да помогнат на доставчиците на услуги да управляват AI - автоматизацията със затворен цикъл, като същевременно увеличават скоростта, гъвкавостта и мащабируемостта".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X