Мобилни Мрежи

САЩ ще стимулира разработката на отворен софтуер за SA 5G мрежи

Иван Гайдаров

Американската правителствена агенция National Science Foundation (NSF) ще си партнира с 35 компании и асоциации в сферата на безжичните технологии, за да ускори разработването софтуери с отворен код за самостоятелни 5G мержи (SA). За целта ще бъде открит специален изследователски център. OpenAirX-Labs (OAX) става част от платформите за напреднали изследвания на безжични технологии на NSF и ще бъде разположена в Североизточния университет в Бостън.

От NSF обяснават, че програмата ще осигури неутрална, равно отдалечена от всички заинтересовани страни, достъпна лабораторна среда в Северна Америка, което ще позволи на изследователите да ускорят развитието на стабилен, съвместим и работещ 5G софтуер с отворен код. Лабораторията ще координира тясно дейността си с разположената във Франция Eurecom, която провежда подобни изследвания и също така е част от OAX, а в допълнение към NSF, изследователското и инженерно звено на Министерството на отбраната на САЩ (DoD) също ще помага за финансирането на изследванията на OAX. От страна на корпоративния сектор засега основни участници са Facebook, Qualcomm, Interdigital, NI, Radisys и Xilinx.

Изследователската програма ще бъде контролирана от NSF, Националния институт за стандарти и технологии на САЩ, DoD и US Ignite, организация с нестопанска цел, финансирана от оператори, интегратори и доставчици, както и от правителството на САЩ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X