Мобилни Услуги

Швейцарската Sunrise се похвали с 80% 5G покритие на населението

Владимир Владков

Швейцария изглежда е напред не само по отношение на ски туризма и банките, но и на 5G мрежите. Алпийската страна демонстрира, че конкуренцията може да стимулира бързото развитие на мрежите. Пазарният лидер Swisscom прогнозира, че ще покрие с 5G мрежи 90% от населението в края на 2019 г. Същевременно конкурентът Sunrise заяви, че вече е постигнал покритие на 80% от населението в Швейцария.

С общо 62 градове и други селища, в които работят 5G мрежа, швейцарските потребители могат да се похвалят с масова свързаност, за която други страни могат само да мечтаят.

"В началото на април стартирахме нашата 5G мрежа за избрани клиенти, каза Олаф Свантий, главен изпълнителен директор на Sunrise. - Това ни превърна в първия 5G доставчик в Швейцария и Европа. Оттогава успешно увеличаваме нашата преднина. 5G мрежата на Sunrise е най-голямата в страната и постави нов бенчмарк рекорд по отношение на качеството на покритието."

"Ние не правим разлика между" бързо "и "ултрашироко ", между бърза и бавна 5G връзка. Частните и бизнес клиентите искат добро и бързо 5G покритие. Ето защо до края на годината ще предлагаме 5G покритие във всички магазини на Sunrise. В допълнение ще стартираме специално решение за компании, което ще им позволи да се възползват от 5G възможно най-скоро, така че подпомогнем дигитализацията им", добави той.

Първата фаза на този 5G проект е модернизиране на съществуващи клетки. Това е най-простият аспект на стратегията, въпреки че с решението "LampSite" на Huawei екипът на Sunrise се справя с дилемата за вътрешносградното покритие. Тъй като покритието на закрито се развива доста бързо, екипът пренасочва вниманието си към управление на възвращаемостта на инвестициите (ROI) чрез корпоративни решения.

Какво е различното в Швейцария? Как телекомите успяват толкова бързо да навлязат в 5G ерата? Първо, трябва да се има предвид площта на страната. С обща площ 41 284 км2, Швейцария е на 132 място в света, а населението е около 8,5 милиона, като по този показател страната е 99-а в света.

На второ място, средният месечен приход от един мобилен потребител (ARPU) е много висок, През последното тримесечие показателят ARPU за клиенти на договор е бил 35 евро (за Sunrise). Във Великобритания например ARPU е бил 22,7 евро за клиентите на EE, а за абонатите на Orange във Франция - "едва" 16,9 евро. Това осигурява достатъчно свежи пари за инвестиции в мрежите, но освен това дава сигурност при изчисляване на тяхната възвращаемост.

И на трето място, конкуренцията играе важна роля. Swisscom бе много агресивна при стартирането на своята 5G мрежа, така че Sunrise не можеше да изостане. И сега, колкото по-бързо се разива Sunrise, толкова по-силен е натискът и върху Swisscom да я догони.

Sunrise не играе в една и съща "дивизия' като Swisscom засега, въпреки че агресивната стратегия за 5G може да намали разликите. В момента Swisscom има 6,3 милиона абонати, докато Sunrise - "едва" 2,4 милиона. Изглежда, че стратегията за мащабно 5G покритие ще е отличителната характеристика, с която телекомите ще се опитат да "дръпнат" по-платежоспособните потребители.

Струва си да се отбележи, че покритието по население се различава много от географското покритие. Швейцария е изключително урбанизирана страна, като 73% от населението живее в градовете, а това улеснява разгръщането на мрежата. Ако обаче излезете извън големите градове и се насочите към планинските селища, предизвикателствата пред мрежовото покритие стават доста големи.

Това е често срещана черта на повечето пазари, на които 5G тръгна с летящ старт. Южна Корея е друг пример за пазар, който се движи много бързо към ерата на 5G и отново това е силно урбанизирана страна. Обединеното кралство е трета, която има предимството на сравнително малка площ, съчетана с концентрирано в градовете население.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X