Телеком Услуги

Франция стартира процедура за разпределение на 5G честоти

Иван Гайдаров

Френският комуникационен регулатор Arcep отвори процедурата за продажбата на 5G честоти, като местните операторите получиха срок до 25 февруари да представят нужната документация. Уведомлението беше публикувано в края на 2020 г., а в средата на декември властите разпространиха и цялата информация, свързана с честотния спектър, цените и условията.

Съгласно структурата на предложението, на четирите съществуващи оператора във Франция ще бъдат предлагани диапазони от 50MHz в честотните ленти от 3,4GHz до 3,8GHz при фиксирана цена от 350 милиона евро всеки. След това блоковете от 10MHz ще бъдат продадени на търг с начална цена за всяка партида от 70 милиона евро. Властите очакват да съберат най-малко 2,2 милиарда евро от фиксираната продажба и търга. Лицензите са с първоначален срок от 15 години, като в свое изявление от Arcep очакват те да бъдат издадени през първата половина на годината.

Франция е единствената от петте най-големи държави в Европейския съюз, която все още нямат 5G услуга в търговската си мрежа. Операторите в Германия, Великобритания, Испания и Италия стартираха такива в големите градски центрове още миналата година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X