Телеком Услуги

Nokia с нов изпълнителен директор

Александър Главчев

От септември 2020 г. Nokia ще бъде оглавена от нов директор - бившият ръководител на енергийната компания Fortum Пекка Лундмарк, съобщи Reuters. Той ще смени настоящи лидер на финландския телекомуникационен доставчик, Раджив Сури, който заема поста от 2014 г. Причините за напускането му са неизвестни.

По думите на Лундмарк решението му да напусне Fortum, която управлява от 2015 г., е било трудно, но предложението на Nokia "се е оказало прекалено примамливо, за да бъде изпуснато".

Раджив Сури е част от Nokia от 1995 г. и е заемал редица ръководни длъжности. През октомври 2009 той застана начело на Nokia Solutions and Networks (NSN) - отделът на компанията за производство на телекомуникационно оборудване. То стартира като съвместно предприятие с немската Siemens. През 2013 г. под ръковоството на Сури партньорският дял е изкупен за 2,2 млрд. долара.

Раджив Сури

Раджив Сури


През май 2014 г. Сури поема ръководството на Nokia, поемайки щафетата от Стивън Елъп, който бе на този пост от 2010 г. След поемането на длъжността Сури преименува NSN на Nokia Networks, а поделението за разработка на технологии на Nokia Technologies. Третото подразделение на компанията, създаващо навигационни решения, запазва предишното си име, HERE, и през 2015 г. е продадено на Apple.

Зa Пекка Лундмарк пък новият пост представлява завръщане в Nokia. Той постъпва в компанията през 90-те години на миналия век и заема редица длъжности, включително ръководни, сред които директор бизнес развитие на NSN. През 2005 г. той напуска Nokia, след което работи в Konecranes, произвеждаща подемни кранове, и споменатата Fortum.

Лундмарк поема компанията в труден период на пазара на 5G. По данни на Reuters един от най-големите европейски оператори - Deutsche Telekom е обявил финландските решения за незадоволителни. Освен това компанията изпитва конкурентен натиск от страна на шведската Ericsson и китайската Huawei.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X