Телеком Услуги

Социалната дистанция води до сериозен скок на Wi-Fi свързаността

Иван Гайдаров

Анализатори съобщават, че в последните няколко седмици времето, което потребителите на смартфони прекарват свързани към Wi-Fi мрежата, се повишава, като отбелязват, че това не е задължително да означава намаляване на натоварванията на мобилната мрежа. Новите данни показват, че много държави отбелязват голям ръст в използването на Wi-Fi около средата на март, когато редица правителства наложиха ограничения за овладяване на разпространението на Covid-19 (коронавирус), което принуди хората да си стоят у дома.

Йън Фог. вицепрезидент по анализите на Opensignal, е категоричен пред Mobile World Live, че това увеличение на Wi-Fi трафика не се отразява на използването на мобилни данни. В Италия например, отбелязва той, скоростта на мобилните данни е спаднала заедно с покачването на Wi-Fi комуникацията, което предполага, че трафикът по клетъчните мрежи остава висок.

"Има много хора, които казват, че повече се използва Wi-Fi или клетъчна връзка, но всъщност истината е, че и двете са наистина важни. Това не е въпрос на избор. Във времена като тези всичко се използва повече", казва той.

Анализ

Компанията картографира използването на Wi-Fi от потребители на смартфони в 26 страни от втората седмица на 2020 г. (6 - 12 януари) до седмицата, приключваща на 22 март.

Анализът показа, че времето, прекарано в Wi-Fi комуникация в Хонконг, един от първите райони, които въведоха ограничения, се е увеличил от 55,3% през седмицата, приключваща на 12 януари, до 60,3% през седмицата, приключваща на 22 март. Във Филипините процентът е нараснал от 52,3 на 63,3%, което е един от най-големите ръстове в региона на Азия.

В EMEA Испания отбеляза най-голямо увеличение - от 61,9% до 73,1%. Цифрите за Италия, една от страните, които са най-силно засегнати от вируса, нараснаха от 51,2 до 59,2 на сто.

Аржентина заема първото място в Южна и Централна Америка, както по отношение на общото време, прекарано в Wi-Fi връзка, така и по отношение на ръст - от 63,9 до 72,5 на сто.

В Северна Америка само Канада регистрира значителен ръст - от 69,9 на 76,3%. САЩ регистрират увеличение с 3,7% и достигат нива от 59,9%.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X