Телеком Услуги

Как Covid-19 ще промени телекомуникационната индустрия? (Част 2)

Иван Гайдаров

Сигурността става още по-важна в света на отдалечената работа

Киберсигурността беше проблем за голяма част от индустриите и преди мерките за справяне с пандемията, но сега е съвсем различен въпрос. Вече ще трябва да ѝ обръщаме внимание и в личния си живот, тъй като по-голямата част от света функционира през дигитални канали. Динамиката на киберсигурността в корпоративните сфери също се променя, тъй като инженерите ще трябва да мислят как да гарантират сигурността, когато служителите работят от вкъщи и имат достъп до облачни ресурси. Това са съвсем нови съображения за повечето CIO.

"Потребителите са в състояние на уязвимост в момента и вероятността да бъдат измамени става още по-голяма", казва Кийрън Далтън от компанията за автентикация Payfone и добавя: "Независимо дали става въпрос за фишинг имейли, мобилни приложения, заразени със злонамерен софтуер, SIM измами или социален инженеринг, киберпрестъпниците са готови да използват страховете на хората и да откраднат ценни идентификационни данни по всички възможни начини."

С по-малко възможности за срещи лице в лице, новата реалност изисква да се измислят общи и напълно сигурни подходи за идентификация и автентикация на потребителите. Статичните пароли, SMS-базираните системи и биометричните данни могат да бъдат компрометирани, но новите технологии като подхода, базиран на мобилен анализ за проверка на идентификацията, могат да предотвратят зловредните транзакции.

Същите уязвимости могат да бъдат забелязани и при отдалечената работа. Традиционните дигитални защити, които използват в момента корпоративните организации, няма да работят в свят, в който всичко е мобилно, следователно ще трябва да има бърза еволюция в сферата на киберсигурността, както и допълнителни разходи в тази посока.

Нарастване на търсенето на оптична широколентова мрежа?

Ако отдалечената работа остане постоянна част от живота на много от хората, някои домакинства ще трябва сериозно да оптимизират договорите си за широколентови услуги. За тези с повече от един работен поток едновременно, широколентовата връзка, с която разполагат, може да се окаже недостатъчна. На някои хора може да им се наложи да се свържат с облачни приложения или видео потоци, които допълнително натоварват широколентовата връзка.

Една от основните причини оптичната връзка да не е възприета от масовия пазар до момента е необходимостта. Досега възможностите на медта бяха достатъчни за повчето потребители, така че те виждаха причина да дават повече пари за оптична свързаност. Това е особено важно на пазари като Великобритания, където широколентовата оптична връзка е значително по-скъпа. Но когато домът се превърне във ваш офис, може да се окаже, че имате нужда от оптична мрежа.

Това, което може да се очаква на хоризонта, е корпоративната подкрепа за служителите. По същия начин, по който някои работодатели плащат за мобилни договори на служителите си, широколентовите услуги също могат да бъдат субсидирани, тъй като би било несправедливо да се принуждават служителите да плащат сами за оптична връзка, след като тя им трябва за работа.

Изчисления в крайните точки

Въпреки че това не е непременно нова тенденция, през този период е подчертано значението на разпределената мрежа и изграждането на крайни изчислителни възможности. Това до голяма степен се дължи на натоварването, на което са подложени мрежите, благодарение на видеоконференции и онлайн игри например, но този процес далеч не е приключил.

Подобно на много други тенденции, които се очертават, и тук бъдещето е леко несигурно. Крайните точки ще продължат да бъдат важен фактор в плановете на телекомите, въпреки че това ще зависи от броя на компаниите, които ще запазят модела на отдалечена работа. Продължителната промяна в работните навици може да означава преосмисляне на плановете за внедряване на телекомуникационните оператори.

Това, което остава да видим в този сегмент от света на свързаността, е колко са важни телекомуникационните компании. Нека не забравяме, че облачните гиганти също търсят допълнителни потоци от приходи и вече проучват възможностите на телекомуникационната индустрия. Разбира се, AWS или Microsoft Azure надали ще решат да изграждат свои телекомуникационни мрежи, но дори в момента те изграждат инфраструктура за изчисления в крайните точки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X