Телеком Услуги

Ericsson дава $1 млрд. за щатски доставчик на корпоративни 5G решения

Владимир Владков

Ericsson обяви сделка за придобиването на Cradlepoint, базирана в САЩ компания за разработка на безжични решения, като с този ход шведският доставчик подкрепя стратегията си за завладяване на по-голям дял от корпоративния 5G пазар.

В изявление си Ericsson обяснява, че плаща корпоративна стойност от $1,1 милиарда за Cradlepoint, с която си сътрудничи още с пускането на 4G в САЩ. Очаква се сделката да бъде завършена преди края на четвъртото тримесечие на тази година.

Ericsson допълва, че Cradlepoint се е специализирала в безжични решения в периферията на глобалната мрежа, свързвайки чрез 4G и 5G за предоставяне на "бърза, защитена и гъвкава свързаност" за бизнеса и критични услуги за спешна помощ. Компанията работи по абонаментен модел, комбинирайки облачен софтуер с хардуени крайни точки, поддръжка и обучение. Продажбите й за 2019 г. са на стойност 1,2 млрд. шведски крони (около $136,7 милиона) с брутен марж от 61%, като имала добри позиции за 25 до 30 процента ръст.

Може би най-интригуващият аспект на тази сделка, освен че е най-голямото придобиване досега под ръководството на изпълнителния директор Бьоре Екхолм е е това, което това може да означава за телекомуникационния бизнес на Ericsson. Cradlepoint изглежда до голяма степен насочена към предприятията, а не към телеком операторите, откъдето Ericsson генерира по-голямата част от бизнеса си.

Много от най-обещаващите търговски възможности, представени от 5G, са B2B, включително интелигентни фабрики и индустриален Интернет на нещата (IIoT). Wсички оператори се опитват да получат "пай" от този бизнес, но към него са се насочили и много други доставчици и системни интегратори от различни сектори. Не всеки потенциален клиент за корпоративна свързаност ще иска да премине през оператор, така че Ericsson трябва да има решение, ако клиентът предпочита директен контакт.

След приключване на сделката Cradlepoint ще стане част от групата "Технологии за бизнес сферата и нов бизнес" на Ericsson. Cradlepoint разполага с научно-изследователски център в Силициевата долина и има офиси в Австралия и Великобритания, като нейните 650 служители ще останат на работа в новата група.

Въпреки голямата стойност на сделката, придобиване изглежда не толкова рисковано начинание на Ericsson. То предлага добра възможност за диверсификация. Екхолм обаче трябва да говори с щатските оператори, клиенти на Ericsson, за да ги увери, че няма да им изземе корпоративните клиенти. Ако успее, това придобиване ще има положително отражение върху бизнеса на шведската компания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X