Телеком Услуги

Германските телекоми с нова инициатива за повишаване на 4G покритието

Иван Гайдаров

Deutsche Telekom сключи споразумение с Telefonica Deutschland за споделяне на инфраструктура, с цел да се запълнят пропуските в 4G покритието и да се подобри свързаността на няколкостотин локации в Германия.

В съвместно изявление операторите казват, че партньорството ще има за цел да се справи с така наречените 4G "сиви петна", определени като области, в които не всички оператори могат да предлагат на своите клиенти достъп до мобилна мрежа от това ниво. Операторите обясняват, че тези области често се превръщат във финансови предизвикателства с оглед създаването и експлоатацията на отделна инфраструктура за всяка една от компаниите. За да се справят с това общо предизвикателство, телекомуникационните оператори ще споделят активно мрежови технологии.

Операторите също така се съгласяват да не се инсталират отделни безжични инфраструктури, както и допълнителни антени.

Изпълнителният директор на Telefonica Deutschland Маркус Хаас заявява, че Германия "трябва да засили цифровизацията", тъй като потребителите и бизнесът изискват бърз напредък в покритието на мобилната мрежа.

"Това изисква съгласувани усилия от страна на всички участващи. Съвместното използване на инфраструктура е важна стъпка в тази посока и положителен сигнал за потребителите на мобилни комуникации в Германия", добавя той.

Deutsche Telekom, Telefonica Deutschland и Vodafone обединиха усилията си още през 2019 г., за да координират съвместно изграждането на 6000 обекта, в опит да намалят разходите като част от усилията за постигане на целите за покритие на извънградските райони в страната.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X