Телеком Услуги

Слабото 5G покритие във Великобритания връща потребители към 4G

Иван Гайдаров

Стартът на 5G във Великобритания вече оказва значително влияние върху средните скорости на мобилната мрежа, но често потребителите се връщат обратно към 4G, сочат нови данни от Global Wireless Solutions (GWS). Според резултатите от последния национален тест на GWS, който измерва производителността на мрежата на четирите големи оператора във Великобритания, връзките се надграждат до 5G само в райони, където има силен сигнал, докато в тези с по-слаб все по-често се наблюдава връщане към 4G.

Тестът показва, че въпреки наличието на 5G сигнал на 37% от изследваните от GWS пазари, новата мрежа се използва в едва 20% от времето. Мрежата на Vodafone регистрира най-висок дял на използване на 5G мрежата си - около 3/4 от времето, докато останалите три оператора - EE, O2 и Three - отчитат нива от около 50%.

По-задълбочен преглед на данните на GWS показват, че операторите дават приоритет на покритието в градовете, както може да се очаква, но в известна степен пренебрегват магистралите. Макар че последното може би не е проблем в момента - "днешните нужди на мрежата по магистралите са по-ограничени и могат да бъдат улеснени от съществуващите мрежови технологии", отбелязват от GWS - то в близко бъдеще ще бъде необходимо пълно 5G покритие на пътните транспортни системи, за да се обслужват по-модерни приложения като автономно шофиране.

Тестовете на GWS показват още, че 5G мрежата е достъпна в 40% от времето в големите британски градове, 16% в по-малките и в 11% по магистралите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X