Мобилни Мрежи

Dell’Oro: 5G носи 15% от приходите за мобилна опорна мрежа за Q2 2020

Владимир Владков

Най-новото изследване на анализаторите от Dell'Oro Group показва доста сериозен принос на 5G към пазара на опорни мрежи.

През второто тримесечие на тази година приходите на пазара на 5G опорни мрежи (5GC) са почти 15% от глобалните приходи от решения за мобилни опорни мрежи. Освен това Dell'Oro смята, че общите глобални приходи от 5GC ще достигнат 1 милиард за цялата година, като голяма част от тези приходи ще са от китайските 5G мрежи (съответно и доставчици).

"Това е първото тримесечие, в което доставчиците започнаха да докладват приходи от 5G опорни мрежи, като те са изненадващо добри, каза Дейвид Болан от Dell'Oro. - Huawei и ZTE са водещи при тази промяна, като те се класират съответно на първо и второ място на пазара на 5GC за 2Q20. Mavenir също изненадва с големи приходи от 5G опорни решения. Надпреварата за втората половина на 2020 вече започна, като T-Mobile в САЩ стартира своята 5G Standalone мрежа през август, избирайки за свои доставчици Cisco и Nokia."

"Други доставчици на услуги също ще стартират свои национални 5G Standalone мрежи през втората половина на годината, включително три големи оператора в Китай, които посочиха Huawei, ZTE, Ericsson и Nokia за свои 5GC доставчици, както и южнокорейски телекоми, които избраха Ericsson, Nokia и Samsung."

Друг основен извод от съобщението на Dell'Oro е, че виртуализацията на мрежовите функции (NFV) е надхвърлила 50% за първи път през второто тримесечие на годината. 50% от какво не става ясно, може би от всички мрежови функции? При всички положения това е окуражителен знак, че виртуализацията бързо се превръща в зряла технология за телекомите, след като дълги години те изучаваха нейния потенциал.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X